Ořechové kostky s karamelovým krémem

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
420 g hladké mouky
120 g cukru krupice
150 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička sody
2 lžíce mléka
Krém:
1 kondenzované mléko (Salko)
250 g másla
Ořechová směs:
180 g másla
80 g cukru
400 g ořechů (použila jsem vlašské ořechy a mandle)
4 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. Pokud chcete krém s karamelovou chutí, dejte Salko v zavřené plechovce na 3 hodiny předem vařit při mírném varu. Hotové by se při zatřepání plechovkou nemělo ani hnout. Nechte úplně vychladnout, pak plechovku otevřete a obsah promíchejte. Smíchejte s povoleným máslem a dejte do lednice.

  2. Všechny ingredience na těsto smíchejte a důkladně vypracujte. Nechte alespoň půl hodiny v lednici. Poté vyválejte dva stejné pláty na plech. Já jsem válela přímo na plechu vyloženém pečicím papírem a malým válečkem. Výška těsta by měla být tak max. půl cm. Jeden plech dejte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte dorůžova.

  3. Mezitím vhoďte ořechy do mixéru, párkrát protočte a ořechy nahrubo posekejte. Na pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a vmíchejte med. Nechte vše zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Nakonec vsypte ořechy a důkladně směs spojte. Směs rozprostřete na neupečený plát těsta a vše vložte do trouby. Pečte opět dorůžova, nakonec můžete troubu na chvíli přepnout na horní ohřev.

  4. Po vychladnutí namažte spodní plát krémem a přiklopte druhým s ořechy. Zlehka přimáčkněte a dejte na dva dny odležet do chladna. Poté nakrájejte na kostky, jde to lépe zubatým nožem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!