Zapečené plněné tortiglioni

Recepty, Těstoviny

Suroviny

Omáčka:
1 velká plechovka loupaných rajčat (± 800 g)
1 velká plechovka drcenných rajčat (± 800 g)
2 stroužky česneku
2 zarovnané lžíce cukru
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
hrst čerstvých lístků bazalky
Těstoviny:
300 g tortiglioni (¾ 500 g balení)
250 g sýra ricotta
150 g sýra brie bez bílé plísně (můžeme nahradit hermelínem)
sůl
pepř
hrst čerstvých lístků bazalky
strouhaný parmazán

Postup přípravy receptu

  1. Omáčka: Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Zlehka ho orestujeme na rozpáleném oleji.

  2. Přidáme obě plechovky rajčat, cukr, sůl a pepř.

  3. Přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut.

  4. Celá rajčata měchačkou rozdrtíme, můžou zůstat i větší kusy.

  5. Lístky bazalky nasekáme a zamícháme je do hotové omáčky.

  6. Těstoviny: Tortiglioni uvaříme v osolené vodě al dente, tzn. aby nebyly uvařené úplně doměka.

  7. Uvařené scedíme a vychladíme pod proudem studené vody, tak docílíme toho že se nám těstoviny neslepí k sobě.

  8. Ze sýru brie odřízneme vrchní bílou plíseň. 150 g měkké vnitřní části sýru brie, ricottu, sůl a pepř společně vidličkou utřeme dohladka. Nevadí, když zůstane nějaká menší hrudka.

  9. Sýrovou náplň dáme do cukrářského sáčku a každou těstovinu, jednu po druhé jím naplníme.

  10. Do zapékací mísy dáme na dno část rajčatové omáčky, na ni vyskládáme těstoviny na ně opět omáčku. Takto postupujeme dokud nezděláme všechny těstoviny a omáčku.

  11. Mezi jednu z vrstev poklademe lístky bazalky. Končit by jsme měli omáčkou, kterou hustě posypeme strouhaným parmazánem.

  12. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 180ºC asi 20 minut, dokud sýr nevytvoří zlatavou kůrku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!