Hovězí kližka s mrkví, dušená v papiňáku v pomerančové šťávě

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

900 g kližky vcelku
1 mrkev
50 g špeku
sůl
pepř
chilli paprička
2 lžíce oleje
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu
400 ml pomerančové šťávy
2 mrkve
1 cm silný plátek másla
150 ml pomerančové šťávy
Solamyl
lžička nakládaného křenu

Postup přípravy receptu

  1. Do očištěného a osušeného masa delším, úzkým nožem vytvoříme přes celou délku masa otvory. Do jednoho vsuneme celou mrkev a do zbývajících špalíčky špeku.

  2. Maso pro lepší udržení tvaru utáhneme nití a ze všech stran okořeníme.

  3. Pokud zbylo kousek špeku, nakrájíme ho společně s cibulí a česnekem nadrobno a dáme do papiňáku na rozehřátý olej na 3 minuty orestovat.

  4. Poté vše odhrneme ke kraji hrnce, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme.

  5. Podlijeme 400 ml šťávy, rozdrobíme bujón a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.

  6. Od doby varu dusíme na slabém plameni 60-70 minut doměkka. Doba varu pod tlakem záleží na kvalitě a stáří masa.

  7. Mezitím v kastrolu na rozehřátém másle orestujeme nakrájenou mrkev, ochutíme špetkou soli a podlijeme 150 ml pomerančové šťávy. Pod pokličkou slabým varem dusíme na skus, cca 15 minut.Občas se pod pokličku podíváme a hlídáme, aby se mrkev nepřichytla. Během vaření můžeme ještě podlít trochou šťávy. Ke konci necháme zbytek tekutiny prudce odvařit, mrkev necháme lehounce zkaramelizovat a odstavíme z ohně.

  8. Po ochlazení a otevření hrnce měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Před porcováním odstraníme nitě.

  9. Šťávu z masa smícháme s připravenou mrkví a necháme prohřát.

  10. Podáváme s masem nakrájeným na silnější plátky s přílohou-těstoviny, nebo rýže.

  11. Nebo do prohřáté šťávy s mrkví přidáme 1 vrchovatou lžičku sterilovaného nastrouhaného křenu a zahustíme vodou smíchanou se solamylem. Necháme 2 minuty povařit a podáváme s nakrájeným masem a vařeným bramborem. Chutné jsou obě verze.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!