Hovězí kližka s mrkví, dušená v papiňáku v pomerančové šťávě
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 900 g kližky vcelku
- 1 mrkev
- 50 g špeku
- sůl
- pepř
- chilli paprička
- 2 lžíce oleje
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 400 ml pomerančové šťávy
- 2 mrkve
- 1 cm silný plátek másla
- 150 ml pomerančové šťávy
- Solamyl
- lžička nakládaného křenu
Postup Hovězí kližka s mrkví, dušená v papiňáku v pomerančové šťávě
Postup přípravy receptu
-
Do očištěného a osušeného masa delším, úzkým nožem vytvoříme přes celou délku masa otvory. Do jednoho vsuneme celou mrkev a do zbývajících špalíčky špeku.
Maso pro lepší udržení tvaru utáhneme nití a ze všech stran okořeníme.
Pokud zbylo kousek špeku, nakrájíme ho společně s cibulí a česnekem nadrobno a dáme do papiňáku na rozehřátý olej na 3 minuty orestovat.
Poté vše odhrneme ke kraji hrnce, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme.
Podlijeme 400 ml šťávy, rozdrobíme bujón a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu dusíme na slabém plameni 60-70 minut doměkka. Doba varu pod tlakem záleží na kvalitě a stáří masa.
Mezitím v kastrolu na rozehřátém másle orestujeme nakrájenou mrkev, ochutíme špetkou soli a podlijeme 150 ml pomerančové šťávy. Pod pokličkou slabým varem dusíme na skus, cca 15 minut.Občas se pod pokličku podíváme a hlídáme, aby se mrkev nepřichytla. Během vaření můžeme ještě podlít trochou šťávy. Ke konci necháme zbytek tekutiny prudce odvařit, mrkev necháme lehounce zkaramelizovat a odstavíme z ohně.
Po ochlazení a otevření hrnce měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Před porcováním odstraníme nitě.
Šťávu z masa smícháme s připravenou mrkví a necháme prohřát.
Podáváme s masem nakrájeným na silnější plátky s přílohou-těstoviny, nebo rýže.
Nebo do prohřáté šťávy s mrkví přidáme 1 vrchovatou lžičku sterilovaného nastrouhaného křenu a zahustíme vodou smíchanou se solamylem. Necháme 2 minuty povařit a podáváme s nakrájeným masem a vařeným bramborem. Chutné jsou obě verze.