Telecí nebo vepřový mozeček s hříbky, zapečený na talíři

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

400 g telecího mozečku
50 g másla
4 hříbky
3 žloutky
4 lžíce bramborové kaše
kmín, pepř a sůl

Postup přípravy receptu

  1. Telecí mozeček důkladně propláchneme a zbavíme žilek a blan. Čerstvé mladé hříbky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Varné mělké talíře potřeme tence máslem, přiměřeně osolíme, opepříme a pokmínujte.

  2. Plátky hříbků položíme na talíře kolem dokola tak, aby tvořily kulaté vějíře. Vrstvu hříbků pokryjeme máslem, znovu osolíme, opepříme a okmínujeme. Doporučuji houbový vějíř dělat maximálně na půlku talíře a také máslový podklad tomu přizpůsobit.

  3. Žloutky vyšleháme a pěnu položíme na hříbky v tenké vrstvě. Zapékáme v horké troubě každý talíř asi dvě až tři minuty (při teplotě asi 180 - 200 st. C - podle toho jak komu peče trouba).

  4. Mozeček nakrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme. Opékáme ho na pánvi na másle po obou stranách asi tři minuty.

  5. Potom na každý talíř dáme na vrstvu žloutků a hříbků nejprve lžíci teplé bramborové kaše, potom mozeček. Můžeme dát ještě do horké trouby na minutu prohřát. Podáváme zdobené zeleninou (papriky, rajčata, okurky apod.) a s čerstvě vařenými brambory (nebo s hranolky a tatarkou) a s mísou zeleninového salátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!