Obrácený koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500-700 g jablek
- 2 skořicové cukry
- dětské piškoty
- 10 vajec
- 10 vrchovatých PL polohrubé mouky
- 10 zarovnaných PL cukru krupice
- 2 PL kakaa
- 1 KL prášku do pečiva
- 2 PL rumu
Postup Obrácený koláč
Postup přípravy receptu
-
Na plech položíme pečící papír a na něj nadrobíme piškoty tak, aby byl pečící papír dobře zakryt, cca 0,5 cm. Na rozdrobené piškoty nakrájíme jablka, které jsme předtím zbavili jadřinců, na tenké plátky a zasypeme je skořicovým cukrem. Jablka při pečení budou naspodu a nepustí šťávu do piškotového těsta.
Z 5-ti bílků ušleháme pevný sníh se 2 polévkovými lžícemi cukru. Pět žloutků a 3 lžíce cukru pořádně vyšleháme, nakonec přidáme 2 lžíce rumu. Do vyšlehaných žloutků vmícháme 5 lžic mouky a 2 lžíce kakaa, lehce vmícháme sníh a rozetřeme na jablka.
Z dalších 5-ti bílků ušleháme sníh se 2 polévkovými lžícemi cukru. 5 žloutků a 3 lžíce cukru pořádně vyšleháme. Vmícháme do nich 5 polévkových lžic mouky s čajovou lžičkou prášku do pečiva a pak lehce vmícháme sníh. Rozetřeme na první vrstvu. Dáme péci do trouby vyhřáté na 180°C cca 10 minut, poté snížíme teplotu na 150°C a pečeme dalších cca 40 minut. Jestli je už koláč upečený stačí zkusit špejlí.
Upečený koláč vyndáme z trouby, opatrně nožem uvolníme okraje koláče od plechu, přikryjeme plech pečícím papírem nebo tácem a převrátíme. Jablka jsou nahoře.