Babiččina špaldová vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 330 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
- 60 g másla
- 90 g cukru krupice
- 2 žloutky (+ 1 vejce na potření)
- 170 ml mléka
- špetka soli
- ½ balíčku sušeného droždí
- kůra z 1/2 citronu
- hrst rozinek
- hrst nasekaných ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce rumu
Postup Babiččina špaldová vánočka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte.
Doprostřed udělejte důlek, do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte 10 minut odstát.
Přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké, pružné těsto. Na konci hnětení těsto vyklopte na pomoučenou plochu a ještě chvíli ho propracujte rukama.
Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 8 stejných dílů. Jeden z těchto dílů ještě rozdělte napůl.
Ze 4 dílů vyválejte stejné válečky a upleťte cop ze 4 pramenů. Ten umístěte na pečicím papírem vyložený plech.
Z dalších 3 dílů upleťte klasický cop a ten položte na základnu.
2 nejmenší díly zamotejte dokola a položte na vrch vánočky.
Vánočku zpevněte špejlemi a nechte ještě 30 minut kynout. Poté ji potřete vejcem a můžete ji ještě posypat ořechy.
Vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Po 10 minutách pečení snižte teplotu na 150 °C a pečte přibližně 35 minut nebo dokud vánočka není hotová.
Hotovou vánočku nechte lehce vychladnout a než úplně vystydne, vyjměte špejle.