Babiččina špaldová vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

330 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
60 g másla
90 g cukru krupice
2 žloutky (+ 1 vejce na potření)
170 ml mléka
špetka soli
½ balíčku sušeného droždí
kůra z 1/2 citronu
hrst rozinek
hrst nasekaných ořechů
1 vanilkový cukr
3 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte.

  2. Doprostřed udělejte důlek, do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte 10 minut odstát.

  3. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké, pružné těsto. Na konci hnětení těsto vyklopte na pomoučenou plochu a ještě chvíli ho propracujte rukama.

  4. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte 2 hodiny kynout.

  5. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 8 stejných dílů. Jeden z těchto dílů ještě rozdělte napůl.

  6. Ze 4 dílů vyválejte stejné válečky a upleťte cop ze 4 pramenů. Ten umístěte na pečicím papírem vyložený plech.

  7. Z dalších 3 dílů upleťte klasický cop a ten položte na základnu.

  8. 2 nejmenší díly zamotejte dokola a položte na vrch vánočky.

  9. Vánočku zpevněte špejlemi a nechte ještě 30 minut kynout. Poté ji potřete vejcem a můžete ji ještě posypat ořechy.

  10. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Po 10 minutách pečení snižte teplotu na 150 °C a pečte přibližně 35 minut nebo dokud vánočka není hotová.

  11. Hotovou vánočku nechte lehce vychladnout a než úplně vystydne, vyjměte špejle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!