Listové těsto jednoduché

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g hladké mouky
250 g Hery nebo másla
6 polévkových lžic studené vody
1 lžíce octa
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Do prosáté mouky nasekáme na drobné kousky Heru nebo máslo.

  2. Přidáme 1 lžíci octa a 6 lžic studené vody, sůl. Těsto smísíme.

  3. Kdyby se to nedařilo, je možno přidat ještě jednu lžíci vody.

  4. Těsto nemísíme dlouho, aby se tuk pod rukama nerozpouštěl. Kdyby se lepilo, podsypat trošičku moukou.

  5. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, uděláme koule nebo válečky, jemně obalíme v mouce a dáme do mikrotenového sáčku do lednice.

  6. Necháme odležet do druhého dne.

  7. Těsto vybereme z lednice po jednom, vyválíme, přeložíme válečkem na plech.

  8. Pokud děláme krémeš, rozdělíme radýlkem na čtverce, okraje ořežeme také a pěkné hotové vrchní dílky krémeše dáme péct.

  9. Pečeme na 200°C, na střední příčce 15 minut. Pečení je pro troubu s vrchním a spodním spirálovým ohřevným tělesem, ne pro horkovzduch.

  10. Druhou polovinu těsta vyválíme, přeneseme na plech a pečeme.

  11. Pokud se těsto někde začne zvedat, píchneme do bubliny vidličkou.

  12. Takto upečený spodek krémeše je rovnější. Necháme vystydnout na plechu.

  13. Plníme a poklademe vrchními dílky a je hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!