Buchtový věneček
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 kg polohrubé mouky
- špetka soli
- 50 g cukru
- 50 ml oleje
- 1/4 l mléka
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- 1 vejce na potření
- marmeláda na plnění nebo jiná náplň
- oříšky nebo mandle na ozdobu
Postup Buchtový věneček
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si klasické kynuté těsto (kvásek + vejce + olej smícháme s moukou, cukrem a špetkou soli) a necháme vykynout.
Těsto si rozdělíme na 10 kousků. Ze dvou vyválíme placku, kterou uvnitř nakrojíme na 8 trojúhelníčků, ale neprořízneme až ke kraji (viz fotopostup). Placku přendáme do vymazané dortové formy. Z ostatních osmi dílků vyrobíme klasické buchty, které plníme náplní (já dala marmeládu, ale můžeme dát jakoukoliv náplň). Buchty dáme na trojúhelníčky těsta ve formě, pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a přitiskneme na ně trojúhelníček těsta ze spodu. Můžeme naříznout nožem na tvar lístečku, ozdobit oříšky apod. (já posypala mletými mandlemi).
Necháme ještě asi 10 min nakynout, buchtičky se spojí do věnečku. Pečeme na 200°10 min, pak zmírníme na 150°a dopečeme ještě asi 15-20 min.