Kapusta v sýrové omáčce s česnekem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 střední hlávka kapusty
- 2 šalotky
- 2-3 stroužky česneku (podle velikosti)
- 150 -200 g strouhané Goudy (měla jsem 48%)
- 2 lžíce hladké mouky
- mléko (cca hrnek)
- smetana na zjemnění
- vývar nebo voda
- lžíce másla
- mletý kmín
- sůl
- pepř
Postup Kapusta v sýrové omáčce s česnekem
Postup přípravy receptu
-
Kapustu nakrájíme na nudličky. Podlijeme vývarem nebo vodou jen do poloviny výšky kapusty. Přidáme kmín a vaříme na skus. Poté kapustu scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vývar ponecháme.
Na másle zpěníme nakrájenou šalotku s nakrájeným česnekem. Přidáme mouku a chvíli mícháme. Zalijeme vývarem z kapusty a vaříme 10-15 minut. Podle hustoty dolijeme trochu mléka.
Do omáčky dáme sýr a necháme rozpustit. Vrátíme kapustu (můžeme ji trochu vymačkat, aby zbytečně neředila omáčku). Zjemníme smetanou a dochutíme pepřem.
Omáčka se sýrem zhoustne, je-li třeba, zředíme mlékem. Podáváme s vařenými bramborami jen tak. Komu by chybělo maso, vařené hovězí by se určitě hodilo.