Dýňovo-batátová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 menší dýně hokkaido (cca 1200 g)
- 200 g sladkých brambor (jedna menší brambora)
- 20-30 g zázvoru (dle chuti a jak máte zázvor rádi)
- 1 malá cibule
- 1 plechovka kokosového mléka (používám většinou Alnatura)
- 400-500 ml zeleninového vývaru
- ½ citronu (vymačkat pouze šťávu)
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžíce římského kmínu
- 1-2 lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- špetka kajenského pepře (můžete dát i více, dle toho, jak ostré máte rádi)
Postup Dýňovo-batátová polévka
Postup přípravy receptu
-
Dýni hokkaido nakrájejte, zbavte ji jader a slupky. Slupka bývá hodně tvrdá, takže si připravte ostrý nůž a dávejte pozor, aby vám nůž nesjel po hladkém povrchu. Je to docela náročné a je možné dýni jen omýt, nakrájet a dát vařit, ale bez slupky bude jemnější. Poté nakrájejte sladkou bramboru bez slupky. Na malé kousíčky nakrájejte cibuli. Na struhadle nastrouhejte zázvor.
Do kastrolu na lžičku másla ghee nebo kokosového oleje dejte cibulku, chvíli restujte (cca 1-2 minuty) a poté přidejte všechno koření. Nechte další 1 minutu dusit.
Poté přidejte dýni s bramborou, promíchejte. Po cca 2 minutách přidejte zázvor a ztuhlou vrstvu kokosového mléka, zbytek nechte zatím v plechovce. Duste dalších 3-5 minut.
Přidejte zbylé množství kokosového mléka a vývar, promíchejte a 15 minut vařte. Jakmile je dýně i brambora měkká, přidejte šťávu z citronu a rozmixujte ručním mixérem, aby polévka byla úplně hladká.
Servírujte. Můžete přidat balkánský sýr, parmazán nebo opečené chlebové krutony.