Vánoční dort s tvarohovým krémem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 250 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 vanilkový cukr
- 200 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 20 g jemně nasekaných mandlí
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- Špetka soli
- 150 ml 30% smetany
- 100 ml oleje
- 25 ml rumu + další rum na pokapání korpusů
- meruňková nebo višňová marmeláda
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- Krém:
- 200 ml 30% smetany
- 750 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový lusk
- 100 g moučkového cukru
- Ozdoba:
- čerstvý rozmarýn
- ´domácí sušenky (např. zázvorové)
Postup Vánoční dort s tvarohovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru asi 18-20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Dno formy vyložte pečicím papírem.
Připravte těsto na korpus tak, že v jedné nádobě smícháte suché ingredience a ve druhé vyšleháte ty mokré.
Smíchejte obě části v hladké těsto a to vlijte do formy.
Pečte asi 30-40 minut nebo dokud korpus není hotový. To můžete ověřit pomocí špejle.
Hotový korpus nechte úplně vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Dvakrát korpus prokrojte.
Připravte krém tak, že vyšleháte tvaroh s cukrem a obsahem vanilkového lusku. Za mírného šlehání přilijte smetanu a poté vyšlehejte krém dotuha.
Sestavte dort. Každý díl korpusu hojně pokapejte rumem, aby byl šťavnatý a potřete marmeládou. Pomocí velké vrstvy krému všechny díly korpusu spojte.
Celý dort potřete krémem a pomocí stěrky ho ze všech stran uhlaďte. Spodní hranu dortu i vršek můžete dozdobit pomocí zdobícího sáčku.
Na závěr dort ozdobte sušenkami a rozmarýnem a poté jej nechte vychladit v lednici.