Vánoční dort s tvarohovým krémem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
250 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
1 lžička kypřícího prášku
1 vanilkový cukr
200 g krupicového cukru
3 vejce
20 g jemně nasekaných mandlí
2 lžíce holandského kakaa
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
Špetka soli
150 ml 30% smetany
100 ml oleje
25 ml rumu + další rum na pokapání korpusů
meruňková nebo višňová marmeláda
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Krém:
200 ml 30% smetany
750 g měkkého tvarohu
1 vanilkový lusk
100 g moučkového cukru
Ozdoba:
čerstvý rozmarýn
´domácí sušenky (např. zázvorové)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru asi 18-20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Dno formy vyložte pečicím papírem.

  2. Připravte těsto na korpus tak, že v jedné nádobě smícháte suché ingredience a ve druhé vyšleháte ty mokré.

  3. Smíchejte obě části v hladké těsto a to vlijte do formy.

  4. Pečte asi 30-40 minut nebo dokud korpus není hotový. To můžete ověřit pomocí špejle.

  5. Hotový korpus nechte úplně vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Dvakrát korpus prokrojte.

  6. Připravte krém tak, že vyšleháte tvaroh s cukrem a obsahem vanilkového lusku. Za mírného šlehání přilijte smetanu a poté vyšlehejte krém dotuha.

  7. Sestavte dort. Každý díl korpusu hojně pokapejte rumem, aby byl šťavnatý a potřete marmeládou. Pomocí velké vrstvy krému všechny díly korpusu spojte.

  8. Celý dort potřete krémem a pomocí stěrky ho ze všech stran uhlaďte. Spodní hranu dortu i vršek můžete dozdobit pomocí zdobícího sáčku.

  9. Na závěr dort ozdobte sušenkami a rozmarýnem a poté jej nechte vychladit v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!