Barevné hrnečkové knedlíky
Recepty, PřílohySuroviny
- 4 housky (nebo rohlíky)
- 1/4 l mléka
- 2 vejce
- muškátový oříšek
- sůl
- 1 střední mrkev
- 3 hrsti hrubě posekané petrželky
- 1 střední cibule
- 3 plátky slaniny
- 1 lžíce másla (+ máslo na vymazání hrnečků)
- 1 lžíce olivového oleje
- (Mám ověřené množství: 1 houska = 1 hrneček = porce pro 1 osobu)
Postup Barevné hrnečkové knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Na pánev rozehřejeme směs másla a olivového oleje, pokrájené slaniny a osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, na jemno nastrouhanou mrkev a posekanou petrželku. Trochu osolíme a opepříme.
Alespoň částečně zchladlou zeleninu přidáme k nakrájeným houskám a důkladně promícháme. Do mléka přidáme vejce, muškátový oříšek a sůl (s ohledem na množství soli v osmahnuté zelenině). Tekutou směs přilijeme do housek se zeleninou a vše důkladně promícháme. Ale ne tak, aby se rozmačkaly kostičky housky. Zničila by se tak výsledná mozaika na řezu.
Čtyři hrnky velikosti 1/4 l s kolmými stěnami důkladně vymažeme máslem a do dvou třetin je naplníme směsí, kterou přitlačíme ke dnu. Vršek každého hrnku přikryjeme alobalem. Je to kvůli tomu, aby z pokličky později sražená pára nekapala do hrnečků.
Dáme všechny do hrnce s vodou, která sahá maximálně do poloviny výšky hrnečků. Vaříme přiklopené cca 15-20 minut (od doby varu). Po vyjmutí z vody a částečném zchladnutí vyklopíme a krájíme naplocho po plátcích nití nebo pilkovým nožem.
Jsou dobré k jakémukoliv masu, my je měli jen s cibulkou osmaženou se škvarky.