Mrkvový dort s želé Pedro
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 180 g třtinového cukru
- 1 lžička javorového sirupu
- 240 g polohrubé mouky
- 1,5 rovné lžičky kypřící sody
- 1,5 rovné lžičky prášku do pečiva
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 200 ml oleje
- 7 mrkví nastrouhaných nahrubo
- špetka soli
- Krém:
- 600 g smetanového termizovaného sýru typu lučina
- 120 g másla
- 160 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička javorového sirupu
- trocha citronové šťávy
- 3 různé potravinářské barvy
- 2 balení Pedro Tutti Frutti medvídků
Postup Mrkvový dort s želé Pedro
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte si troubu na 180´C a vyndejte máslo z lednice. Vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a sirupem. Zvlášť si promíchejte všechny suché přísady (mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici) a přidejte k vaječné směsi. Pak postupně zašlehejte i olej a nakonec vmíchejte mrkev. Nalijte do formy a pečte přibližně hodinu (otestujte špejlí). Nechte vychladnout ve formě.
Máslo vyšlehejte s cukrem, sirupem a lučinou dohladka. Citronovou šťávou dolaďte chuť. Rozdělte krém do čtyř misek v poměru 2:1:1:1. Misku s dvojnásobně větším množstvím krému, než mají ostatní tři, dejte stranou - ta zůstane bezbarvá a bude sloužit k potření vrchní části dortu a boků. Zbylý krém v jednotlivých miskách postupně obarvěte třemi různými potravinářskými barvami.
Vychladlý korpus třikrát podélně rozřízněte. Jednotlivá patra namažte barevnými krémy a poté celý dort zvenku bezbarvým krémem. Ozdobte medvídky Pedro Tutti Frutti podle vaší fantazie. Nechte vychladit v ledničce, ideálně přes noc.