Moravský vrabec se zelím
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1/2 kg masa - vepřové plecko
- 1 silnější plátek bůčku
- trochu sádla na opečení (ne moc, maso je již dost mastné)
- 2 větší cibule - nakrájené nadrobno
- 5 stroužků česneku - prolisovaného
- 1 lžička kmínu (dáme více či méně dle vlastní chuti)
- špetka soli (maso bývá samo osobě slanějšího typu, dá se přisolit později)
- trochu černého mletého pepře
- hladká mouka na zaprášení
- 1-2 hrnky vody (více dle potřeby při pečení)
Postup Moravský vrabec se zelím
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na větší kousky (cca 2 x 2 cm). Dáme do mísy, osolíme, opepříme, posypeme kmínem, cibulkou a česnekem. Promícháme a necháme v lednici tak na 4-5 hodin odležet.
Poté maso na zpěněném sádle spolu s cibulkou prudce ze všech stran osmahneme, přeložíme do pekáče, podlijeme vodou a dáme do předehřáté trouby (cca 200°C/390°F) péct. Během pečení podléváme maso vypečenou šťávou, případně přidáme více vody /pokud se vypařuje rychle/ a pečeme maso doměkka.
Nakonec upečené maso vyndáme, šťávu zaprášíme mouku a mírně povaříme. Můžeme podávat se zelím a knedlíkem nebo jen s pečivem dle vlastní preference.