Moravský vrabec se slaninovou kapustou a nočky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové plece
- 300 g bůčku
- 3 cibule
- 5-6 stroužků česneku
- 300 ml světlého piva
- 200 ml vývaru nebo vody
- trochu oleje
- kmín
- sůl
- pepř
- menší hlávka kapusty
- 100 g slaniny
- lžička sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky utřeného česnečku
- sůl
- kmín
- pepř
- neuvařené gnochi
Postup Moravský vrabec se slaninovou kapustou a nočky
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kousky. Posypeme solí, pepřem a kmínem. zakápneme olejem a promícháme. Necháme chvíli uležet. Cibuli a česnek nakrájíme na kousky. Dno pekáče pokryjeme cibulí s česnekem.
Na cibuli uložíme maso a zalijeme pivem. Přikryjeme a pečeme při 200 st. 45 minut. Poté odkryjeme, dolijeme vývar a pečeme do měkka. Do pekáče přisypeme a zamícháme gnochi. Dopečeme 5-10 minut, aby nočky byly měkké.
Kapustu nakrájíme na tenké proužky. Osolíme, přidáme kmín a podlijeme vodou tak, aby byla jen asi do poloviny kapusty. Kapusta zmenší svůj obsah, tak aby té vody nebylo moc.
Slaninu nakrájíme a dáme se sádlem vyškvařit. Přidáme mouku a uděláme jíšku. Přidáme ji do měkké vařící kapusty a necháme 10-15 minut povařit. Dochutíme utřeným česnekem, případně čerstvě mletým pepřem. Podáváme s nočky a masem.