Masové koule s rajčatovým ragú a polentovou kaší
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Masové koule:
- 120 g mletého hovězího masa
- 1 plátek toustového chleba (nebo 12 g střídky z žemle)
- mléko
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- ½ stroužku česneku
- provensálské bylinky
- Rajčatové ragů:
- 1 lžíce oleje (např. řepkového)
- ½ malé cibule
- 20 g celeru
- 30 g mrkve
- 1 lžička rajského protlaku
- 200 g loupaných drcených rajčat
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce jemné pokrájené petrželky
- parmezán
- Polentová kaše:
- 150 ml vody
- 100 ml mléka
- 50 g polenty (instantní)
- sůl
Postup Masové koule s rajčatovým ragú a polentovou kaší
Postup přípravy receptu
-
Maso vložte do mísy. Mléko ohřejte a namočte v něm toustový chléb zbavený kůrky, tekutinu vymačkejte a chléb dejte k masu. Osolte, opepřete, přidejte najemno podrcený česnek, špetku provensálských bylinek a důkladně masovou směs promíchejte. Rozdělte na tři díly a vytvarujte koule. Koule přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečte 15 minut.
Na pánvi rozehřejte olej. Nakrájejte cibuli nadrobno a zpěňte. Mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte za občasného míchání dozlatova. Přidejte protlak a promíchejte, zalijte drcenými rajčaty, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Odstavte z ohně a přimíchejte petrželku.
V rendlíku přiveďte k varu vodu s mlékem. Osolte. Přisypte polentu a míchejte, dokud není hotová.
Na talíř nandejte polentovou kaši, na ní ragú a masové koule a posypte podle chuti parmezánem.