Masové koule s rajčatovým ragú a polentovou kaší

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Masové koule:
120 g mletého hovězího masa
1 plátek toustového chleba (nebo 12 g střídky z žemle)
mléko
sůl
čerstvě mletý pepř
½ stroužku česneku
provensálské bylinky
Rajčatové ragů:
1 lžíce oleje (např. řepkového)
½ malé cibule
20 g celeru
30 g mrkve
1 lžička rajského protlaku
200 g loupaných drcených rajčat
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce jemné pokrájené petrželky
parmezán
Polentová kaše:
150 ml vody
100 ml mléka
50 g polenty (instantní)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso vložte do mísy. Mléko ohřejte a namočte v něm toustový chléb zbavený kůrky, tekutinu vymačkejte a chléb dejte k masu. Osolte, opepřete, přidejte najemno podrcený česnek, špetku provensálských bylinek a důkladně masovou směs promíchejte. Rozdělte na tři díly a vytvarujte koule. Koule přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečte 15 minut.

  2. Na pánvi rozehřejte olej. Nakrájejte cibuli nadrobno a zpěňte. Mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte za občasného míchání dozlatova. Přidejte protlak a promíchejte, zalijte drcenými rajčaty, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Odstavte z ohně a přimíchejte petrželku.

  3. V rendlíku přiveďte k varu vodu s mlékem. Osolte. Přisypte polentu a míchejte, dokud není hotová.

  4. Na talíř nandejte polentovou kaši, na ní ragú a masové koule a posypte podle chuti parmezánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!