Teplý salát s grilovanou cuketou

Recepty, Saláty

Suroviny

2 menší cukety
20 malých cherry rajčat
50 g mozzarelly
12 malých lístků čerstvé bazalky
olivový olej
+ čerstvě mletý pepř
+ mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte si gril v troubě na 200°C.

  2. Pomocí ostré škrabky na brambory utvořte z cukety dlouhé tenké plátky, ale vyhněte se středové části se semínky (na konci vám tak z cukety vznikne jakýsi kvádřík).

  3. Plátky rozložte na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Pokapejte je olivovým olejem (na plech cukety asi tak 2 lžičky) a vložte do rozpálené trouby na 5 minut – cukety vám vyjdou tak na 3 až 4 plechy. Upečené plátky cukety vložte do velké mísy.

  4. Zatímco se cukety grilují, překrojte rajčata na poloviny.

  5. Silnostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem rozpalte na středním plameni a vlijte do ní 3 lžíce olivového oleje. Přidejte rajčata řezem dolů a přikryjte poklicí. Pečte je asi 10 minut, až rajčátka změknou a pustí šťávu. Přidejte je ke grilované cuketě. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

  6. Mozzarellu natrhejte na malé kousky, které přimíchejte do salátu.

  7. Navrstvěte na předehřátý talíř a ozdobte lístky bazalky (malé ponechte vcelku, větší natrhejte na kousky).

  8. Podávejte s opečenou bagetkou a sklenkou bílého vína.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!