Teplý salát s grilovanou cuketou
Recepty, SalátySuroviny
- 2 menší cukety
- 20 malých cherry rajčat
- 50 g mozzarelly
- 12 malých lístků čerstvé bazalky
- olivový olej
- + čerstvě mletý pepř
- + mořská sůl
Postup Teplý salát s grilovanou cuketou
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejte si gril v troubě na 200°C.
Pomocí ostré škrabky na brambory utvořte z cukety dlouhé tenké plátky, ale vyhněte se středové části se semínky (na konci vám tak z cukety vznikne jakýsi kvádřík).
Plátky rozložte na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Pokapejte je olivovým olejem (na plech cukety asi tak 2 lžičky) a vložte do rozpálené trouby na 5 minut – cukety vám vyjdou tak na 3 až 4 plechy. Upečené plátky cukety vložte do velké mísy.
Zatímco se cukety grilují, překrojte rajčata na poloviny.
Silnostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem rozpalte na středním plameni a vlijte do ní 3 lžíce olivového oleje. Přidejte rajčata řezem dolů a přikryjte poklicí. Pečte je asi 10 minut, až rajčátka změknou a pustí šťávu. Přidejte je ke grilované cuketě. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Mozzarellu natrhejte na malé kousky, které přimíchejte do salátu.
Navrstvěte na předehřátý talíř a ozdobte lístky bazalky (malé ponechte vcelku, větší natrhejte na kousky).
Podávejte s opečenou bagetkou a sklenkou bílého vína.