Makový závin z kynutého cuketového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 150 g cukety
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- cca 100 ml mléka
- 50 ml oleje
- 40 g droždí
- sůl
- citronová kůra
- vejce na potření
- ---
- 200 g máku
- 150 ml mléka
- 1-2 lžíce povidel
- 2 lžíce strouhaného perníku
- cukr
- skořice
- citronová kůra
Postup Makový závin z kynutého cuketového těsta
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve nastrouháme oloupanou cuketu na jemno. Lehce ji osolíme, necháme 15 minut vypotit. Poté ji pořádně vymačkáme, nejlépe v utěrce.
Do vlahého mléka přidáme trochu cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cuketu, všechny zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto.
Necháme těsto kynout pod utěrkou, cca hodinku. Mezitím dáme vařit mléko, přidáme mák, cukr a zbytek surovin. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme cca 8- 10 minut do změknutí.
Vykynuté těsto rozválíme na plát, potřeme mákem a srolujeme. Můžeme udělat jeden velký závin nebo dva menší. Spoj závinu musí být dole (aby se při kynutí a následném pečení nerozvíral).
Závin necháme ještě cca 10-15 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 st. asi 35-45 minut do zlatova.