Uzené se zelím
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g uzené rolky nebo krkovice, plece
- 2 cibule velké
- olej nebo sádlo
- 1 česnek - palice
- 1-1,5 lžíce mleté sladké papriky - dle barvy
- 600 g kysaného zelí okapaného
- sůl (pozor na slanost uzeného masa a zelí!)
- pepř mletý
- cukr krupice - není nutný
Postup Uzené se zelím
Postup přípravy receptu
-
Na oleji nebo sádle osmažíme dozlatova na kostičky pokrájené cibule, ke kterým přidáme osmažit na menší kostičky nebo nudličky pokrájené uzené maso.
Do masové směsi přisypeme okapané zelí, promícháme, pokud je třeba, osolíme a dle kyselosti zelí přidáme i trošku cukru.
Já cukru přidávám vždy alespoň lžíci, protože pomůže uvolnit ze zelí šťávu a nemusí se poté v pekáči téměř podlévat vodou.
Zelnou směs nasypeme do sádlem nebo olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, zaklopíme a pečeme cca 50 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů.
Během pečení jednou ode dna promícháme a dle potřeby podlijeme vodou. Podáváme s houskovým, kynutým nebo bramborovým knedlíkem, gnocchi, špeclemi, chlebem.