Pečené uzené maso se švestkovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 600 g uzeného masa (krkovice, plec, kýta)
- 150 g sušených švestek
- 1 větší jablko
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 ml suchého červeného vína
- 1 cm plátek másla
- cca 300 ml vývaru
- 50 ml smetany (nemusí být)
- sůl
- chilli
Postup Pečené uzené maso se švestkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme cibuli na měsíčky a jablko s česnekem na kousky. Dáme do vyššího pekáčku, přidáme švestky a promícháme. Nahoru položíme maso, zalijeme vínem a vývarem do tří čtvrtin masa. Pekáč přikryjeme a pečeme na 200 st. cca 30 minut.
Poté pekáč odkryjeme, přelijeme výpekem a pečeme dalších asi 15 minut. Maso vytáhneme a uchováme v teple. Zbytek z pekáčku přendáme do kastrolu, přidáme smetanu a promixujeme dohladka. Omáčku přivedeme k varu a pár minut povaříme.
Do omáčky přidáme studené máslo a odstavíme. Omáčku můžeme propasírovat přes sítko, získá hladkou konzistenci. Nakonec ji dochutíme chilli, případně dosolíme. Podáváme s nakrájeným masem a bramborovými knedlíky.