Tvarohovo-makový koláč se švestkami (bez mouky)

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g měkkého tvarohu
100 g máku (celého nemletého)
3 vejce
špetka soli
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 sáček vanilkového cukru
2-3 lžíce medu
asi 10 švestek (čerstvých nebo z kompotu)

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozělíme na žloutky a bílky. Do bílků přidáme špetku soli, vyšleháme tuhý sníh a odložíme stranou.

  2. Do druhé misky dáme tvaroh (použila jsem jeden polotučný a jeden tučný), žloutky, mák, pudinkový prášek, vanilkový cukr a med a vše chvíli šleháme. Pak postupně vmícháme připravený sníh.

  3. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, boky vymažeme změklým máslem. Těsto vyklopíme do formy a uhladíme. Švestky přepůlíme, vyndáme pecky a půlky švestek naklademe do středu formy.

  4. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho asi 10 minut ve formě zchladnout. Pak ho patrně vyndáme z formy a před podáváním necháme dobře vychladit. Kdo má raději sladší, může si svou porci polít javorovým sirupem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!