Makový koláč s třešněmi a drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1-2 vejce
- 75 g másla/Hery/sádla
- 5 lžic mléka
- Náplň:
- 250 g mletého máku
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 5 lžic rozemletých piškotů
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžička rumového aroma
- 1 miska vypeckovaných třešní (já použila třešně z kompotu)
- skořice
- Drobenka:
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 50 g másla
Postup Makový koláč s třešněmi a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív připravíme náplň: Mléko dáme do většího kastrolu a přivedeme k varu. Přisypeme mák a za stálého míchání chvilku povaříme. Pokud se zdá směs hustá, klidně přidejte trochu mléka. Odstavíme, přidáme cukr, citronovou kůru, rumové aroma a mleté piškoty. Za občasného míchání necháme vychladnout. Podle chuti můžeme případně dosladit.
Dále uděláme těsto: mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem, přidáme vejce, máslo a mléko a vypracujeme polotekuté těsto, které rozetřeme do větší formy, nebo na plech vyložený pečicím papírem.
Těsto poklademe třešněmi, posypeme skořicí a potřeme vychladlou makovou náplní. Povrch posypeme drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně půl hodiny, dokud drobenka nezezlátne.