Makový koláč s třešněmi a drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku krupicového cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1-2 vejce
75 g másla/Hery/sádla
5 lžic mléka
Náplň:
250 g mletého máku
500 ml mléka
100 g cukru
5 lžic rozemletých piškotů
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžička rumového aroma
1 miska vypeckovaných třešní (já použila třešně z kompotu)
skořice
Drobenka:
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
50 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív připravíme náplň: Mléko dáme do většího kastrolu a přivedeme k varu. Přisypeme mák a za stálého míchání chvilku povaříme. Pokud se zdá směs hustá, klidně přidejte trochu mléka. Odstavíme, přidáme cukr, citronovou kůru, rumové aroma a mleté piškoty. Za občasného míchání necháme vychladnout. Podle chuti můžeme případně dosladit.

  2. Dále uděláme těsto: mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem, přidáme vejce, máslo a mléko a vypracujeme polotekuté těsto, které rozetřeme do větší formy, nebo na plech vyložený pečicím papírem.

  3. Těsto poklademe třešněmi, posypeme skořicí a potřeme vychladlou makovou náplní. Povrch posypeme drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně půl hodiny, dokud drobenka nezezlátne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!