Makové šišky 2v1 se švestkovou omáčkou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 90 dkg brambor
- 15 dkg hrubé mouky
- 10 dkg modrého máku (dala jsem mletý, může být i nemletý)
- 10 dkg krupičky
- 2 vejce
- sůl
- máslo na prokládání
- malá sklenice švestek zavařených bez nálevu
- 1 lžička škrobu (maizeny)
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- podle chuti cukr nebo med
- zakysaná smetana
Postup Makové šišky 2v1 se švestkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Den předem uvařené brambory oloupejte a najemno ustrouhejte. Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl mák a vypracujte hladké těsto, zdá-li se vám řídké, přidejte trochu krupičky. Z těsta tvarujte šišky a vařte je v lehce osolené vodě. Až vyplavou, vařte je ještě asi tři minuty. Vylovené šišky v míse prokládejte tenkými plátky másla, proklepte, aby šišky byly všechny omaštěné.
Mezitím v kastrůlku prohřejte švestky, trošku je zahustěte škrobem, rozmíchaným v cca 1 dcl vody, přidejte vanillu, rum, podle chuti můžete dosladit hnědým cukrem nebo medem.
Podávejte k šiškám a doplňte zakysanou smetanou.
Pokud máte rádi více máku, můžete mastné šišky před podáváním lehce obalit ve směsi mletého máku a práškového cukru.