Maková štola

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g másla
sůl - špetka
400 g hladké mouky
cca 150 ml mléka
3 ks žloutků
1 ks vanilkového cukru
1 ks droždí
50 g zakysané smetany
1 lžíce citronové kůry
80 g cukru krupice
Na potření a posypání:
60 g másla -rozpuštěného
moučkový cukr - na posypání
Náplň:
100 g másla
cca 250 ml mléka
300 g máku mletého
4 lžíce medu
80 g sušených meruněk - nakrájené (nemusí být)
50 g vyloupaných nesolených pistácií -nasekané (nemusí být)
70 g cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trošku mléka = kvásek necháme vzejít. Pak přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, žloutky, zakysanku, zbytek mléka a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 40 minut.

  2. Na náplň svaříme mléko (dle potřeby) s máslem, cukrem, medem a mákem do zhoustnutí. Máslo můžeme vynechat a přidat mléko. Pak necháme vychladnout.

  3. Těsto vyválíme na silnější plát. Potřeme ho náplní a posypeme meruňkami a pistáciemi.

  4. Jeden okraj těsta přeložíme přes náplň - asi do jedné třetiny. Z druhé strany těsto svineme do rolády a přehneme přes přeložený okraj.

  5. Štólu dáme na plech s pečícím papírem a trošku potřeme máslem. Necháme před pečením v teple kynout cca 25 minut.

  6. Pečeme v předehřáté troubě při 180-ti stupních cca 15 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme ještě zhruba 25 minut. Pečeme dozlatova, vyzkoušíme špejlí.

  7. Po upečení ji opět potřeme máslem a posypeme bohatou vrstvou moučkového cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!