Maková štola
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g másla
- sůl - špetka
- 400 g hladké mouky
- cca 150 ml mléka
- 3 ks žloutků
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 ks droždí
- 50 g zakysané smetany
- 1 lžíce citronové kůry
- 80 g cukru krupice
- Na potření a posypání:
- 60 g másla -rozpuštěného
- moučkový cukr - na posypání
- Náplň:
- 100 g másla
- cca 250 ml mléka
- 300 g máku mletého
- 4 lžíce medu
- 80 g sušených meruněk - nakrájené (nemusí být)
- 50 g vyloupaných nesolených pistácií -nasekané (nemusí být)
- 70 g cukru krupice
Postup Maková štola
Postup přípravy receptu
-
Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trošku mléka = kvásek necháme vzejít. Pak přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, žloutky, zakysanku, zbytek mléka a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 40 minut.
Na náplň svaříme mléko (dle potřeby) s máslem, cukrem, medem a mákem do zhoustnutí. Máslo můžeme vynechat a přidat mléko. Pak necháme vychladnout.
Těsto vyválíme na silnější plát. Potřeme ho náplní a posypeme meruňkami a pistáciemi.
Jeden okraj těsta přeložíme přes náplň - asi do jedné třetiny. Z druhé strany těsto svineme do rolády a přehneme přes přeložený okraj.
Štólu dáme na plech s pečícím papírem a trošku potřeme máslem. Necháme před pečením v teple kynout cca 25 minut.
Pečeme v předehřáté troubě při 180-ti stupních cca 15 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme ještě zhruba 25 minut. Pečeme dozlatova, vyzkoušíme špejlí.
Po upečení ji opět potřeme máslem a posypeme bohatou vrstvou moučkového cukru.