Lázeňské rohlíky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 g vody
- lžička medu nebo sladěnky
- 30 g změklého másla
- 80 g změklého sádla
- 500 g hladké mouky
- 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky)
- 15 g cukru (cca 3 lžičky)
- 25 g čerstvého droždí
- (na potření před pečením – olej)
Postup Lázeňské rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Ze 100 g vlažné vody, medu (sladěnky), droždí a 130 g mouky umícháme kvásek omládek a necháme ho 45-60 minut kynout.
K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemně měkké těsto, které necháme hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto vyškrábneme na minimálně pomoučený stůl, rozdělíme na 14-16 kousků, každý zakulatíme do bulky a necháme 5-7 minut odpočinout.
Všechny bulky rozválíme a svineme do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháme vykynout (asi 30-45 minut).
Potřeme je olejem a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova (230°C/10-13 minut).