Lodičky (z kynutého těsta)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g vody
40 g oleje
380 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
9 g čerstvého droždí
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu).

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na malé díly (5-7) a z každého uděláme bulku. Chvíli je necháme všechny odpočinout, pak každou rozválíme a poskládáme podle fotopostupu.

  3. Všechny lodičky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií OBRÁCENĚ, lícem dolů – aby se sklady při kynutí nerozevřely a tvar loďky zůstal zachován.

  4. Necháme je tak téměř nakynout, pak obrátíme, chvilku necháme dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme jen tak, suché nebo obložíme třeba šunkou a kouskem zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!