Rajská omáčka bez protlaku
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 kg rajčat
- 1 l vody
- 2 zeleninové bujony nebo vývar
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- tuk na smažení
- Dle chuti:
- bobkový list
- tymián
- hřebíček
- nové koření
- celý pepř
- skořice
- sůl
- cukr
- Na zahuštění:
- mléko nebo voda
- hladká mouka
Postup Rajská omáčka bez protlaku
Postup přípravy receptu
-
V hrnci osmažíme cibulku, dáme na čtvrtky nakrájená rajčata a zalijeme 1 litru vývaru nebo vody a přidáme rozdrcený česnek. Necháme asi 20 minut povařit.
Poté vše rozmixujeme a přidáme koření (bobkový list, nové koření, pepř, skořice...) a pokud jsme nepoužili vývar, tak 2 kostky zeleninového bujónu. Promícháme a necháme lehce povařit pro spojení chutí. Pro lepší chuť můžeme přidat 1 lžíci octa (podle kyselosti rajčat) a cukr.
Pro zahuštění omáčky uděláme záklechtku: do hrníčku/skleničky dáme vodu nebo mléko a hladkou mouku, pořádně rozkvedláme a při stálém míchání postupně přidáváme do omáčky. Pokud vám přijde omáčka stále dost řídká, tak opakujeme.
K omáčce se hodí mleté vepřové nebo hovězí s těstovinami nebo knedlíkem.