Rajská omáčka bez protlaku

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 kg rajčat
1 l vody
2 zeleninové bujony nebo vývar
1 cibule
2 stroužky česneku
tuk na smažení
Dle chuti:
bobkový list
tymián
hřebíček
nové koření
celý pepř
skořice
sůl
cukr
Na zahuštění:
mléko nebo voda
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci osmažíme cibulku, dáme na čtvrtky nakrájená rajčata a zalijeme 1 litru vývaru nebo vody a přidáme rozdrcený česnek. Necháme asi 20 minut povařit.

  2. Poté vše rozmixujeme a přidáme koření (bobkový list, nové koření, pepř, skořice...) a pokud jsme nepoužili vývar, tak 2 kostky zeleninového bujónu. Promícháme a necháme lehce povařit pro spojení chutí. Pro lepší chuť můžeme přidat 1 lžíci octa (podle kyselosti rajčat) a cukr.

  3. Pro zahuštění omáčky uděláme záklechtku: do hrníčku/skleničky dáme vodu nebo mléko a hladkou mouku, pořádně rozkvedláme a při stálém míchání postupně přidáváme do omáčky. Pokud vám přijde omáčka stále dost řídká, tak opakujeme.

  4. K omáčce se hodí mleté vepřové nebo hovězí s těstovinami nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!