Rajská omáčka se sušenými švestkami
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 cibule
- menší mrkev
- kousek celeru (cca 50 g)
- 40-50 g sušených švestek
- 500 g husté rajčatové omáčky (passaty)
- cca hrnek vývaru (měla jsem z hovězí)
- 1 větší vyzrálé rajče (nemusí být)
- plná lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 hřebíčky
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- cukr dle chuti
- špetka mleté skořice
- sůl
Postup Rajská omáčka se sušenými švestkami
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na kousky a necháme zesklovatět. Přidáme nastrouhanou zeleninu, nakrájené švestky a koření. Po krátkém orestování přisypeme mouku a minutku mícháme.
Přidáme vývar (asi polovinu) a rajčatovou omáčku. Vhodíme nakrájené rajče a necháme asi 25-30 minut provařit. Občas pomícháme. Podle potřeby zředíme vývarem.
Po uvaření vytáhneme všechno koření a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Kdo chce hodně jemnou, přepasíruje ji přes cedník. Omáčku dochutíme cukrem, solí a skořicí. Podáváme s hovězím masem a těstovinami nebo knedlíky.