Rajská omáčka se sušenými švestkami

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 cibule
menší mrkev
kousek celeru (cca 50 g)
40-50 g sušených švestek
500 g husté rajčatové omáčky (passaty)
cca hrnek vývaru (měla jsem z hovězí)
1 větší vyzrálé rajče (nemusí být)
plná lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
3 hřebíčky
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
cukr dle chuti
špetka mleté skořice
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na kousky a necháme zesklovatět. Přidáme nastrouhanou zeleninu, nakrájené švestky a koření. Po krátkém orestování přisypeme mouku a minutku mícháme.

  2. Přidáme vývar (asi polovinu) a rajčatovou omáčku. Vhodíme nakrájené rajče a necháme asi 25-30 minut provařit. Občas pomícháme. Podle potřeby zředíme vývarem.

  3. Po uvaření vytáhneme všechno koření a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Kdo chce hodně jemnou, přepasíruje ji přes cedník. Omáčku dochutíme cukrem, solí a skořicí. Podáváme s hovězím masem a těstovinami nebo knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!