Mrkvovo - rajská omáčka (bez mouky)
Recepty, OmáčkySuroviny
- 400 g mrkve
- 500 ml rajčatového pyré
- 1 větší cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžička mleté papriky
- hovězí nebo drůbeží vývar
- 5 kuliček nového koření
- 2 hřebíčky
- 1-2 bobkové listy
- pár lístků bazalky
- špetka skořice
- sůl
- cukr a smetana podle chuti
Postup Mrkvovo - rajská omáčka (bez mouky)
Postup přípravy receptu
-
Na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli společně s kořením. Přidáme nakrájenou mrkev na kolečka. Restujeme asi 5-7 minut.
Podlijeme vývarem, ale jen tak, aby mrkev byla potopená. Dusíme do měkka a podle potřeby doléváme vývar. Do měkké mrkve přidáme pyré a dusíme dalších 8-10 minut.
Z omáčky vytáhneme koření a vše ponorným mixérem rozmixujeme. Já jsem omáčku ještě propasírovala, ale to záleží na každém, jestli chce omáčku úplně hladkou.
Hotovou omáčku dochutíme solí a skořicí. Já už jsem nedoslazovala, díky více mrkvím byla sladká tak akorát. Případnou hustotu upravíme vývarem, nebo naopak strouhaným perníkem, ale nebylo třeba.
Omáčku jsem podávala s těstovinami jako bezmasý oběd. Hodí se k ní taky knedlíky, rýže, noky a třeba vařené hovězí maso.