Mrkvovo - rajská omáčka (bez mouky)

Recepty, Omáčky

Suroviny

400 g mrkve
500 ml rajčatového pyré
1 větší cibule
1 lžíce másla
1 lžička mleté papriky
hovězí nebo drůbeží vývar
5 kuliček nového koření
2 hřebíčky
1-2 bobkové listy
pár lístků bazalky
špetka skořice
sůl
cukr a smetana podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli společně s kořením. Přidáme nakrájenou mrkev na kolečka. Restujeme asi 5-7 minut.

  2. Podlijeme vývarem, ale jen tak, aby mrkev byla potopená. Dusíme do měkka a podle potřeby doléváme vývar. Do měkké mrkve přidáme pyré a dusíme dalších 8-10 minut.

  3. Z omáčky vytáhneme koření a vše ponorným mixérem rozmixujeme. Já jsem omáčku ještě propasírovala, ale to záleží na každém, jestli chce omáčku úplně hladkou.

  4. Hotovou omáčku dochutíme solí a skořicí. Já už jsem nedoslazovala, díky více mrkvím byla sladká tak akorát. Případnou hustotu upravíme vývarem, nebo naopak strouhaným perníkem, ale nebylo třeba.

  5. Omáčku jsem podávala s těstovinami jako bezmasý oběd. Hodí se k ní taky knedlíky, rýže, noky a třeba vařené hovězí maso.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!