Lilková pasta s olivami
Recepty, PomazánkySuroviny
- 2 středně velké lilky
- 2 lžíce soli
- šťáva z 1 citronu
- 120 ml kvalitního olivového oleje
- 2 stroužky česneku najemno nasekaný
- 1 cibule nadrobno
- 1 červená paprika (na kostičky)
- 100 g černých oliv vypeckované
- 60 ml vody
- 60 ml citronové šťávy
- 2 lžíce rajského protlaku
- 250 g řeckého bílého jogurtu (nebo jiného, ale musí být hustý)
- pepř
- petrželka
- špetka cukru
- sůl
Postup Lilková pasta s olivami
Postup přípravy receptu
-
Lilky očistíme a rozpůlíme. Osolíme a na 10 minut dáme do ledničky. Poté je omyjeme pod studenou vodou a dobře usušíme, následovně je pokapeme citronovou šťávou.
V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a krátce ho osmažíme. Přidáme lilky a pečeme cca 10 minut. Přidáme cibuli, papriku a olivy a dusíme v hrnci přikrytém poklicí tak dlouho, dokud se z lilků nezačne uvolňovat slupka.
Poté vyjmeme lilky, sloupneme slupku, nadrobno nakrájíme a dáme zpět do hrnce. Přidáme vodu, citronovou šťávu a vmícháme rajský protlak.
Provaříme a rozmačkáme na kaši. Necháme vychladnout a vmícháme jogurt. Dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku.