Lilek zapečený se zeleninou, hřiby a slaninou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 700 g lilku
- 500 g rajčat (3 větší kusy)
- 200 g cibule (1 velká)
- 200 g tvrdého sýra
- 200 g na plátky nakrájené anglické slaniny
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžíce nasekané nati petržele
- 1/2 lžíce nasekaného libečku
- sůl
- Dále:
- 500 g nakrájených tvrdších hříbků
- 1 lžíci oleje
- 1 malou cibuli
- 1 lžičku drceného kmínu
- sůl
- mletý pepř
- sádlo na vymazání
- strouhanku na vysypání zapékací mísy
Postup Lilek zapečený se zeleninou, hřiby a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené hřiby a okořeníme. Promícháme a za občasného podlití troškou vody dusíme 20 minut.
Mezitím připravíme zeleninu. Lilek oloupeme(oškrábeme škrabkou na zeleninu) a nakrájíme na kostky. Cibuli přepůlíme a nakrájíme na půlměsíčky.
Rajčata nařízneme do kříže a v hlubším kastrůlku je zalijeme vroucí vodou. Poté je ochladíme, sloupneme a nakrájíme na kostičky.
Z anglické slaniny odebereme 10plátků, které nakrájíme na nudličky a na oleji osmahneme dorůžova.
Přidáme cibuli a restujeme 5 minut. Dále přidáme lilek, rajčata, osolíme, promícháme a pod pokličkou slabým varem dusíme 15 minut.
Z podušené směsi necháme prudkým varem vyvařit zbytek tekutiny a vmícháme zelené bylinky.
Zapékací mísu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
Na dno zapékací mísy dáme zeleninovou směs. Na ni rozetřeme podušené hřiby a poklademe plátky anglické slaniny.
Vložíme do předehřáté trouby a na nejvyšší výkon pečeme 20 minut.
5 minut před koncem posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme.