Langoše (na týden)

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 ml mléka
250 ml smetany
1 kg hladké mouky
30 g droždí
1,5-2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. V míse v mléku rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a umícháme těsto.

  2. Hned po umíchání těsto vytáhneme, dáme do dostatečně velkého sáčku nebo krabičky s víčkem a uzavřené uložíme do lednice, kde nám nakyne (pozor na prasknutí příliš těsně utaženého sáčku). Použít se dá už na druhý den.

  3. Nožem si ukrojíme potřebný kus těsta, z něj nakrájíme kousky na langoše. Mělký talíř lehounce vymázneme olejem, položíme na něj kousek těsta a naolejovanými prsty ho roztáhneme do tenka. (Oleje se nebojte, langoše se v něm přece pak i smaží). Těsto se vůbec nebude lepit a je nádherně poddajné.

  4. Langoše usmažíme v oleji na pánvi, na talíři pak ubrouskem lehce odsajeme přebytečný tuk a můžeme je potírat. Někdo je má rád na sladko – potře si je marmeládou, jiný zvolí slanou variantu – nejčastěji česnek, kečup a strouhaný sýr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!