Kynutý pudinkový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 125 ml mléka
- 125 ml smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- žloutek
- 1/2 kostky droždí
- citrónová kůra
- špetku soli
- hrst mandlí
- Náplň:
- 2 vanilkové pudinky
- 750 ml mléka
- 4 vanilkové cukry
- hrst rozinek
- kapka rumu
Postup Kynutý pudinkový závin
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Mouku, cukr, sůl smícháme v míse. Připravíme si kvásek. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme trošku cukru, droždí a necháme kvásek pracovat.
Rozpustíme máslo. Smetanu, žloutek, máslo a citronovou kůru vymícháme robotem se suchými ingrediencemi, vlijeme kvásek a zapracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Po nakynutí těsto rozdělíme na tři díly, každý vyválíme, potřeme pudinkem, srolujeme do závinu, posypeme mandlemi a přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180° cca 20 minut dozlatova.
Náplň: 1/2 hodiny předem namočíme rozinky do trošky rumu s mlékem. 1/2 mléka dáme vařit, zbytek mléka smícháme s pudinky a cukry v hrnku. Tuto směs s rozinkami vlijeme do vroucího mléka a vaříme na plotně do zhoustnutí. Necháme vychladnout a občas zamícháme, aby se netvořil škraloup a hrudky. Poté potíráme záviny.