Kynutý koláč s tvarohem nebo jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 vejce
1 vrchovatá lžíce změklého tuku
asi 2 hrnky hladké mouky
přibližně půl hrnku mléka
1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 1 lžička sušeného)
1 lžíce cukru
špetka soli
(1 hrnek = 350 ml)
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu
1 vejce
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Jablečná náplň:
nastrouhaná jablka
cukr
skořice

Postup přípravy receptu

  1. V teplém mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vykynout kvásek.

  2. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme vejce, špetku soli a rozpuštěný tuk.

  3. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, rozdělíme ho na 2 bochníčky a necháme kynout (asi 1 hodinu).

  4. Mezitím připravíme náplně: Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem. Také povařená jablka smícháme s cukrem a skořicí.

  5. Vezmeme jeden bochníček, rozválíme ho a přeneseme ho na plech. Na něj natřeme tvarohovou/jablkovou náplň.

  6. Na ní přeneseme druhý plát těsta. Povrch ozdobíme vidličkou a posypeme krupicovým cukrem.

  7. Pečeme při 180°C asi 30-40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!