Kynutý koláč s tvarohem nebo jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce změklého tuku
- asi 2 hrnky hladké mouky
- přibližně půl hrnku mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- (1 hrnek = 350 ml)
- Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- Jablečná náplň:
- nastrouhaná jablka
- cukr
- skořice
Postup Kynutý koláč s tvarohem nebo jablky
Postup přípravy receptu
-
V teplém mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vykynout kvásek.
Kvásek vlijeme do mouky, přidáme vejce, špetku soli a rozpuštěný tuk.
Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, rozdělíme ho na 2 bochníčky a necháme kynout (asi 1 hodinu).
Mezitím připravíme náplně: Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem. Také povařená jablka smícháme s cukrem a skořicí.
Vezmeme jeden bochníček, rozválíme ho a přeneseme ho na plech. Na něj natřeme tvarohovou/jablkovou náplň.
Na ní přeneseme druhý plát těsta. Povrch ozdobíme vidličkou a posypeme krupicovým cukrem.
Pečeme při 180°C asi 30-40 minut.