Kynutý koláč od tetičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

1/2 kg hladké mouky
80 g cukru - písek nebo krystal
125 g tuku na pečení
1 vejce
1/4 l mléka
25 - 30 g droždí
špetka soli
ovoce (rybíz)
vanilkový cukr
Žmolenka:
hrubá mouka
cukr písek nebo krystal
tuk na pečení
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek z mouky, droždí, lžíce cukru a trošky vlahého mléka. Ideální teplota pro přípravu kynutého těsta je okolo 20°C. Všechny přísady vyjmeme včas z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.

  2. Do mísy dáme mouku, špetku soli, cukr, vejce a připravený kvásek. V mléce rozpustíme tuk na pečení a postupně přiléváme a zaděláváme těsto. Dobře prohnětené těsto necháme pod utěrkou nakynout.

  3. Na vytřený plech tukem rozprostřeme rukama těsto a posypeme ovocem (rybíz). Posypeme připravenou skořicovou žmolenkou a 1 sáčkem vanilkového cukru (nedávám ho do žmolenky). Těsto již nepotíráme žádným vajíčkem.

  4. Pečeme asi 15 - 20 minut na 150°C v el. troubě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!