Kynutý koláč od tetičky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 kg hladké mouky
- 80 g cukru - písek nebo krystal
- 125 g tuku na pečení
- 1 vejce
- 1/4 l mléka
- 25 - 30 g droždí
- špetka soli
- ovoce (rybíz)
- vanilkový cukr
- Žmolenka:
- hrubá mouka
- cukr písek nebo krystal
- tuk na pečení
- mletá skořice
Postup Kynutý koláč od tetičky
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek z mouky, droždí, lžíce cukru a trošky vlahého mléka. Ideální teplota pro přípravu kynutého těsta je okolo 20°C. Všechny přísady vyjmeme včas z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.
Do mísy dáme mouku, špetku soli, cukr, vejce a připravený kvásek. V mléce rozpustíme tuk na pečení a postupně přiléváme a zaděláváme těsto. Dobře prohnětené těsto necháme pod utěrkou nakynout.
Na vytřený plech tukem rozprostřeme rukama těsto a posypeme ovocem (rybíz). Posypeme připravenou skořicovou žmolenkou a 1 sáčkem vanilkového cukru (nedávám ho do žmolenky). Těsto již nepotíráme žádným vajíčkem.
Pečeme asi 15 - 20 minut na 150°C v el. troubě.