Křepelky v pikantním koření
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 křepelky
- 1/2 dcl suchého červeného vína (Modrý Portugal)
- snítka rozmarýnu
- snítka bazalky
- snítka petrželky
- Na ochucenou a pečenou sůl:
- 1 zarovnaná polévková lžíce hrubé mořské soli
- 1 kávová lžička červeného pepře
- 1 hvězdička badyánu
- 1 malý kousek skořice (1 cm)
Postup Křepelky v pikantním koření
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme křepelky. Očistíme je od případných zbytků peří. Pak ostrým nožem nařízneme podél prsní kosti, obrátíme na hřbet a rukou je přitlačíme, ony se rozplácnou“.
Pokud je nemáme vykuchané, opatrně vyjmeme vnitřnosti – jatýrka. Opláchneme z obou stran a osušíme.
V hmoždíři rozetřeme pepř, badyán a skořici (můžeme i rozemlít), smícháme se solí. Na pánvičce s kapkou oleje zprudka opečeme (1, 5 minuty nejvýše). Jakmile se rozvoní, ihned vysypeme z pánve do misky a necháme zchladnout – pozor na připálení!
Zatím si v hmoždíři rozetřeme bylinky, nebo je nasekáme na jemné kousíčky. Ochucenou sůl i bylinky pečlivě vyšleháme s vínem. Do směsi vložíme připravené křepelky, obalíme z obou stran marinádou, pak je necháme nejprve na bříšku, pak asi v půlce marinování je obrátíme na hřbet. Marinujeme ideálně přes noc, jinak alespoň 2 hodiny.
V kastrolu rozehřejeme trošku oleje, zprudka opečeme křepelky z obou stran, malinko podlijeme marinádou a dusíme asi 10 minut po každé straně a přeléváme výpekem.
Pak odkryjeme kastrol a zprudka opečeme kůžičku.
Křepelky vyndáme, zredukujeme šťávu, zahustíme trochou mouky a povaříme, poté přecedíme přes síto. Křepelky vrátíme zpět, sporák vypneme a necháme chvíli odpočívat. Podávala jsem s rýží, kterou jsem při vaření okořenila hřebíčkem a červeným pepřem. Maso je velmi jemné a pikantní chuti, koření jen vhodně doplňuje a podtrhuje chuť masíčka.