Křepelky v pikantním koření

Recepty, Jiné maso

Suroviny

2 křepelky
1/2 dcl suchého červeného vína (Modrý Portugal)
snítka rozmarýnu
snítka bazalky
snítka petrželky
Na ochucenou a pečenou sůl:
1 zarovnaná polévková lžíce hrubé mořské soli
1 kávová lžička červeného pepře
1 hvězdička badyánu
1 malý kousek skořice (1 cm)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme křepelky. Očistíme je od případných zbytků peří. Pak ostrým nožem nařízneme podél prsní kosti, obrátíme na hřbet a rukou je přitlačíme, ony se rozplácnou“.

  2. Pokud je nemáme vykuchané, opatrně vyjmeme vnitřnosti – jatýrka. Opláchneme z obou stran a osušíme.

  3. V hmoždíři rozetřeme pepř, badyán a skořici (můžeme i rozemlít), smícháme se solí. Na pánvičce s kapkou oleje zprudka opečeme (1, 5 minuty nejvýše). Jakmile se rozvoní, ihned vysypeme z pánve do misky a necháme zchladnout – pozor na připálení!

  4. Zatím si v hmoždíři rozetřeme bylinky, nebo je nasekáme na jemné kousíčky. Ochucenou sůl i bylinky pečlivě vyšleháme s vínem. Do směsi vložíme připravené křepelky, obalíme z obou stran marinádou, pak je necháme nejprve na bříšku, pak asi v půlce marinování je obrátíme na hřbet. Marinujeme ideálně přes noc, jinak alespoň 2 hodiny.

  5. V kastrolu rozehřejeme trošku oleje, zprudka opečeme křepelky z obou stran, malinko podlijeme marinádou a dusíme asi 10 minut po každé straně a přeléváme výpekem.

  6. Pak odkryjeme kastrol a zprudka opečeme kůžičku.

  7. Křepelky vyndáme, zredukujeme šťávu, zahustíme trochou mouky a povaříme, poté přecedíme přes síto. Křepelky vrátíme zpět, sporák vypneme a necháme chvíli odpočívat. Podávala jsem s rýží, kterou jsem při vaření okořenila hřebíčkem a červeným pepřem. Maso je velmi jemné a pikantní chuti, koření jen vhodně doplňuje a podtrhuje chuť masíčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!