Králík po francouzsku - Králičí mereta po burbonsku
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 ks mladých králíků (asi 1 kg králičího masa)
- 80 g másla
- 12 ks cibuliček (jarní cibulky)
- 1 PL mouky
- 2 dl bílého suchého vína
- 1 dl vody
- 1 KL soli
- 1 špetka mletého pepře
- bouquet garni
- 2 ks žloutků
- 1 dl smetany (stačí 12%)
- 2 PL citronová šťávy
- 1 PL sekané hladké petrželky
- 12 ks bílého chleba (bageta, veka) + máslo
Postup Králík po francouzsku - Králičí mereta po burbonsku
Postup přípravy receptu
-
Hřbety (filé) a vykostěné zadky rozkrájíme na menší kousky a v kastrole je na másle opečeme dozlatova. Přidáme cibuličky, zaprášíme moukou a připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vínem a vodou. Osolíme, opepříme, přidáme bouquet garni a zakryté dusíme do měkka (podle stáří ušáčků asi 50 až 60 minut).
Smísíme žloutky, smetanu, citronovou šťávu, petrželku, přidáme do kastrolu s masem a prohřejeme.
Kousky masa urovnáme do servírovací mísy a přelijeme omáčkou z masa.
Podáváme s na másle opečenými plátky bílého chleba.