Ořechový koláč s tvarohem, jablky a piškotovou čepicí
Recepty, MoučníkySuroviny
- OŘECHOVÉ TĚSTO:
- 210 g hladké mouky
- 170 g tuku Hera nebo máslo
- 100 g vlašských ořechů - jemně mletých
- 80 g cukru moučky
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- trošku skořice
- NÁPLŇ:
- 500 g oloupaných a na jemno nastrouhaných jablek
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- cukr podle chuti
- citronová kůra
- citronová šťáva
- 1 lžíce vanilkového pudingu
- rozinky - můžou se vynechat
- PIŠKOT:
- 3 vejce
- 3 polévkové lžíce cukru krupice
- 3 lžíce polohrubé mouky
Postup Ořechový koláč s tvarohem, jablky a piškotovou čepicí
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na ořechové těsto smícháme, řádně vypracujeme a dáme odpočinout do lednice (můžeme udělat den předem).
Nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem, pudingem, rozinkami, citronovou kůrou a šťávou a přidáme cukr podle chuti.
Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem a do ní namačkáme vychlazené ořechové těsto, uděláme zvýšené okraje.
Na těsto naneseme náplň a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut předpéct.
Mezitím si připravíme piškot. Ušleháme si tuhý sníh z bílků a za stálého šlehání přidáváme cukr, pak žloutky a nakonec opatrně vmícháme mouku.
Piškot natřeme na předpečené těsto, vrátíme do trouby a dopékáme při asi 170°C přibližně 30 minut.