Ořechový páj

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g hladké mouky
50 ml studené vody
150 změklého másla
špetka soli
50 g polohrubé mouky
50 g rozinek
100 g strouhaných ořechů
1/4 lžičky perníkového koření
2 bílky
1 lžička octa
špetka soli
100 g krupicového cukru
2 žloutky
100 ml zakysané smetany, co nejtučnější
20 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku zpracujeme s máslem, solí a vodou na nelepivé těsto. Dáme do chladna na 30 minut odpočinout. Formu o šíři 28 cm vymažeme tukem a zapneme troubu na 220 °C. Vystřihneme z pečícího papíru kruh, široký 31 cm a těsto na něm přes folii vyválíme. Vyválený kruh dáme do formy papírem navrch, přimáčkneme silně k formě, papír stáhneme, těsto propícháme a dáme prudce zapéct na 10-15 minut na 220 °C.

  2. V míse smícháme polohrubou mouku, koření, sůl, nastrouhané ořechy a rozinky. Ve druhé míse vyšleháme bílky, 50 g krupicového cukru, ocet do hustého sněhu. Do další mísy dáme žloutky, 50 g krupicového cukru a vyšleháme do husté pěny, přidáme smetanu a rozpuštěné máslo. Po částech vmícháme směs z mouky a ořechů a nakonec zlehka vmícháme sníh.

  3. Těsto rozetřeme na předpečený korpus ve formě a v předehřáté troubě na 200 °C pečeme nejdříve 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 30 minut. Necháme vychladnout ve formě a pak teprve krájíme a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!