Pečené nadívané křepelky babičky Aničky

Recepty, Jiné maso

Suroviny

6 křepelek
3-4 rohlíky
50 g voňavého uzeného špeku
50 g šunky
120-150 g dobré libové anglické slaniny do nádivky a dalších asi 150 g delších plátků na obalení křepelek
2 vejce
50 g rozpuštěného másla
mléko podle potřeby
sůl a pepř
hodně zelené petrželky
máslo na podlití křepelek

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé křepelky částečně vykostíme – vyjmeme hrudní koš, páteř a kyčelní kosti, křidélka a stehýnka ponecháme, pak je i vyjmuté skelety máčíme nejméně 12 hodin (nejlépe přes noc) ve studené vodě, aby si maso odpočinulo.

  2. Skelety a všechny kostičky dáme vařit do hrnku do menšího množství vody, mírně osolíme.

  3. Připravíme nádivku. Všechny ingredience krájíme na drobné kostičky – rohlíky, špek, šunku i anglickou slaninu. Mírně opepříme a osolíme. Opatrně polijeme mlékem s rozkvedlanými žloutky, ale tak, aby houska jen zvlhla a nerozmáčela se. Ještě vše pocákáme máslem a zasypeme sekanou petrželkou. Důkladně promícháme a pak přidáme sníh z obou zbylých bílků. Znova rukou lehce promícháme.

  4. Křepelky rozložíme na pracovní plochu, na každou poklademe anglickou slaninu a dáme přiměřené množství nádivky. Křepelky spíchneme jehlou nebo párátky a klademe na bok do pekáčku – pod každou položíme široký plátek anglické slaniny a každou také jedením širokým plátkem zakryjeme (když jsou plátky úzké, dáváme podle potřeby dva nebo tři – do křepelek, pod ně i na ně). Do rohu pekáčku dáme případný zbytek nádivky ve vhodné nádobce, nebo i jen tak volně. Vše podlijeme vývarem ze skeletů a rozpuštěným máslem. Pečeme pod poklicí podle potřeby - asi ¾ hodiny.

  5. Podáváme s brambory - vařenými, opékanými nebo jinak upravenými podle chuti, hodí se i hranolky. K pečeným křepelkám podáváme hlávkový nebo okurkový salát. Nebo i jiný podle obliby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!