Žampionový gratin s levandulí a rozmarýnem
Recepty, HoubySuroviny
- 500 g čerstvých žampionů
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 polévková lžíce másla
- 100 g šunky
- 1 Hermelín
- 3 květenství (klásky) levandule
- rozmarýn
- sůl
- bílý pepř
- hrst hoblinek Parmazánu nebo sýra Grana Padano
Postup Žampionový gratin s levandulí a rozmarýnem
Postup přípravy receptu
-
Žampionům odstraníme nožky, kloboučky očistíme, malé necháme vcelku, větší rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a lžíci másla, přidáme houby a smažíme je dozlatova.
Stáhneme z ohně, osolíme, opepříme (mírně!), přidáme zdrhnuté kvítky levandule a posekaný rozmarýn. Hermelín a šunku pokrájíme na kostičky a přidáme k žampionům.
Promícháme, přendáme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme Parmazánem a dáme zapéct cca na 10 minut do trouby, rozehřáté na 200°C. Podáváme s vařenými brambory nebo s pečivem.