Žampionový špíz v sýrovém kabátku
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 krabička malých žampionů
- 1 vejce
- 60 g sýra Eidam - 30%
- 30 g sýra Eidam - 40%
- 50 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý kmín
- sůl
- hladká mouka na obalení špízů
- olej na opečení
- Polévka:
- 1 l vody
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce hrubé krupice
- nožičky a zbylé žampiony
- 1/4 cibule
- kousek mrkve
- kousek celeru
- masox
- sůl
- mletý kmín
- mletý pepř
- sůl
- 1 vejce
Postup Žampionový špíz v sýrovém kabátku
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme, osušíme, odkrojíme nožičky a vydlabeme vnitřek. 16 kloboučků necháme na špízy, ostatní pokrájíme na plátky do polévky. Oba sýry nastrouháme. Kloboučky osolíme, posypeme mletým kmínem a vyplníme tučným sýrem. Do mixéru dáme vejce, 30% sýr, popřípadě zbylý 40% sýr a 50 ml mléka. Rozmixujeme. Rozmixovanou kašičku vlijeme do misky a přidáme mouku, tím vznikne husté těstíčko.
Tři kousky plněných kloboučků napíchneme na jehlu jedním směrem a čtvrtý klobouček směřuje náplní proti třetímu (budeme mít 4 špízy). Špízy obalíme v mouce a pak je lžičkou polijeme hustou sýrovou kašičkou. Dáme je nastojato do misky a pak je dáme do rozpáleného oleje stranou, kterou byly opřené, navrch. Zbytkem kašičky polijeme opatrně špízy navrchu. Opékáme je v menším kastrolku, protože musíme dát větší množství oleje. Opečeme je pěkně na všech stranách. Dáme odsát na ubrousek a podáváme s bramborami.
Polévka: Cibulku nakrájíme na jemno a dáme zpěnit na máslo. Přidáme nastrouhanou zeleninu, žampiony a chvíli osmahneme. Pak přidáme krupici a po chvíli zalijeme vodou. Přidáme masox a 15 minut povaříme. Naposledy do polévky pomalu vlijeme rozkvedlané vejce, přidáme pažitku a podle chuti dosolíme a opepříme.