Dortík - Piece of Cake

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Korpus:
300 g cukru krupice (v tom 1 balíček vanilkového cukru)
300 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
3 lžíce silné kávy (vychladlé)
300 g bílého rostlinného jogurtu (domácí nebo např. Provaml, AlproSoya, Sojade)
3 lžíce lněného semínka
2 lžíce likéru Amaretto
2 lžíce lískovooříškového likéru (prodává např. VomVass)
450 g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
1,5 sáčku prášku do pečiva
2 vrchovaté lžíce prosátého holandského kakaa
Krém:
180 - 200 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
6 vrchovatých lžic najemno rozemletých lískových oříšků
1 lžíce lískovooříškového likéru
180 g hořké čokolády
2 lžíce silné kávy
2 banány
Poleva: (ganache)
230 g hořké čokolády
250 ml rostlinné či ořechové smetany (např. Oatly, AlproSoya či Provamel)
300 g opražených lískových oříšků

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu (já použila menší dortovou formu o průměru cca 22 cm) vymažte tukem, vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Lněné semínko rozmixujte, příp. rozemelte najemno a zalijte asi 5ti lžícemi vařící vody.

  2. Dobře promíchejte až vyšlehejte a nechte vychladnout v lednici.

  3. Šlehačem vyšlehejte změklé rostlinné máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny.

  4. Poté přišlehejte směs lněného semínka, rostlinný jogurt, likéry, mléko a kávu a šlehejte jak o život. Vše by mělo být pěkně spojené a celá směs nadýchaná.

  5. Do jiné mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva a kakao, zamíchejte a poté opatrně vmíchejte do vyšlehané směsi.

  6. Těsto přendejte do formy, dejte do trouby, pečte asi 10 minut, poté snižte teplotu na 160°C (či 140°C horkovzduch) a pečte dalších cca 50 minut (záleží na tom, jak vysoká a široká je forma, kterou používáte).

  7. Před vyndáním z trouby do těsta píchněte špejli, vyjde-li čistá, je hotovo.

  8. Dort nechte chladnout v pootevřené troubě, asi po půl hodině ho vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout.

  9. Poté rozřežte na jednotlivá patra a lehce pokropte silnou kávou.

  10. Na krém rozpusťtě 100 g čokolády a nechte zchladnout.

  11. Zbylou čokoládu nasekejte nožem na malé kousky.

  12. Rostlinné máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehávejte všechny ostatná ingredience na krém kromě banánů.

  13. Krém nechte vychladit, banány rozkrájejte na podélné plátky.

  14. Rozkrojený korpus potřete třetinou krému (předtím můžete potřít i pikantní marmeládou) a poklaďte plátky banánu.

  15. Přiklopte druhým korpusem, opakujte, přiklopte třetím plátem dortu a potřete zbytkem krému.

  16. Uložte do chladu, pokud spěcháte, můžete dát dort na chvíli do mrazáku.

  17. Na polevu (ganache) rozpusťte čokoládu a vmíchejte do ní rostlinnou smetanu.

  18. Nechte ztuhnout asi půl hodiny v lednici (chcete-li roztíratelný ganache) či asi půl hodiny při pokojové teplotě (chcete-li tekutý ganache, kterým dort polijete).

  19. Opražené ořechy dejte do sáčku a nadrťte je válečkem.

  20. Ztuhlý dort opatrně potřete čokoládovou polevou a posypte ořechy.

  21. Nechte opět ztuhnout v lednici a poté můžete podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!