Dortík - Piece of Cake
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Korpus:
- 300 g cukru krupice (v tom 1 balíček vanilkového cukru)
- 300 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 3 lžíce silné kávy (vychladlé)
- 300 g bílého rostlinného jogurtu (domácí nebo např. Provaml, AlproSoya, Sojade)
- 3 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce likéru Amaretto
- 2 lžíce lískovooříškového likéru (prodává např. VomVass)
- 450 g polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1,5 sáčku prášku do pečiva
- 2 vrchovaté lžíce prosátého holandského kakaa
- Krém:
- 180 - 200 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 6 vrchovatých lžic najemno rozemletých lískových oříšků
- 1 lžíce lískovooříškového likéru
- 180 g hořké čokolády
- 2 lžíce silné kávy
- 2 banány
- Poleva: (ganache)
- 230 g hořké čokolády
- 250 ml rostlinné či ořechové smetany (např. Oatly, AlproSoya či Provamel)
- 300 g opražených lískových oříšků
Postup Dortík - Piece of Cake
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu (já použila menší dortovou formu o průměru cca 22 cm) vymažte tukem, vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Lněné semínko rozmixujte, příp. rozemelte najemno a zalijte asi 5ti lžícemi vařící vody.
Dobře promíchejte až vyšlehejte a nechte vychladnout v lednici.
Šlehačem vyšlehejte změklé rostlinné máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny.
Poté přišlehejte směs lněného semínka, rostlinný jogurt, likéry, mléko a kávu a šlehejte jak o život. Vše by mělo být pěkně spojené a celá směs nadýchaná.
Do jiné mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva a kakao, zamíchejte a poté opatrně vmíchejte do vyšlehané směsi.
Těsto přendejte do formy, dejte do trouby, pečte asi 10 minut, poté snižte teplotu na 160°C (či 140°C horkovzduch) a pečte dalších cca 50 minut (záleží na tom, jak vysoká a široká je forma, kterou používáte).
Před vyndáním z trouby do těsta píchněte špejli, vyjde-li čistá, je hotovo.
Dort nechte chladnout v pootevřené troubě, asi po půl hodině ho vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout.
Poté rozřežte na jednotlivá patra a lehce pokropte silnou kávou.
Na krém rozpusťtě 100 g čokolády a nechte zchladnout.
Zbylou čokoládu nasekejte nožem na malé kousky.
Rostlinné máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehávejte všechny ostatná ingredience na krém kromě banánů.
Krém nechte vychladit, banány rozkrájejte na podélné plátky.
Rozkrojený korpus potřete třetinou krému (předtím můžete potřít i pikantní marmeládou) a poklaďte plátky banánu.
Přiklopte druhým korpusem, opakujte, přiklopte třetím plátem dortu a potřete zbytkem krému.
Uložte do chladu, pokud spěcháte, můžete dát dort na chvíli do mrazáku.
Na polevu (ganache) rozpusťte čokoládu a vmíchejte do ní rostlinnou smetanu.
Nechte ztuhnout asi půl hodiny v lednici (chcete-li roztíratelný ganache) či asi půl hodiny při pokojové teplotě (chcete-li tekutý ganache, kterým dort polijete).
Opražené ořechy dejte do sáčku a nadrťte je válečkem.
Ztuhlý dort opatrně potřete čokoládovou polevou a posypte ořechy.
Nechte opět ztuhnout v lednici a poté můžete podávat.