Nepečený borůvkový dortík

Recepty, Moučníky

Suroviny

Spodní vrstva:
1 balení sušenek Bebe jemné s celozrnnými cereáliemi (130 g)
2 lžíce rumu
50 g másla
Borůvková vrstva:
200 g borůvek
80 g krupicového cukru
5 plátků želatiny
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
1 sáček vanilkového cukru
Vrchní vrstva:
150 g borůvek
1 lžíce krupicového cukru
1 sáček červeného dortového želé

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky rozmačkáme nebo umeleme, přidáme rum a máslo a prohněteme dohromady. Hotovou hmotu rovnoměrně namačkáme na dno dortové formy. Zatím dáme do chladu ztuhnout.

  2. Borůvky dáme do kastrůlku s cukrem a přivedeme k varu. Odstavíme a horké borůvky prolisujeme přes cedník. Vzniklé borůvkové pyré vrátíme do kastrůlku a dáme stranou. Želatinové plátky necháme asi 15 minut nabobtnat v 5 lžících vody, pak je vymačkáme, přidáme do kastrůlku k pyré a zahřejeme, ale jen tak, aby se želatina rozpustila.

  3. Mascarpone vyklopíme do misky, přidáme smetanu a vanilkový cukr a ušleháme dotuha. Do hotové náplně vmícháme postupně borůvkové pyré, musí být už jen lehce vlažné. Hotovou náplň navrstvíme na sušenkový korpus. Dortík dáme asi na hodinu ztuhnout do lednice.

  4. Na vychlazený dortík naklademe borůvky. Červené dortové želé se lžící cukru připravíme podle návodu na obalu a vlažné po lžičkách nalijeme na borůvky. Před podáváním necháme v chladu dobře ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!