Kuřecí špízy teriyaki s pórkem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

500 g kuřecích prsou
2 velké pórky
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
sůl
Na marinádu:
2 lžíce sezamového oleje (pokud nemáte, stačí i olivový)
8 lžic sójové omáčky
3 lžíce rýžového octa (můžete nahradit vinným, nebo jablečným)
2 lžičky čerstvého zázvoru
2 lžíce vody
3 lžičky třtinového cukru
pepř
popřípadě sůl
1 lžíce kukuřičného škrobu
sezamová semínka na posypání
špejle nebo napichováky“ na špízy

Postup přípravy receptu

  1. V malém rendlíku jsem kromě škrobu smíchala všechny přísady na marinádu a přivedla k varu. Chvíli jsem směs vařila, dokud se nerozpustil cukr. Potom jsem do směsi vmíchala škrob a odstavila. Směs jsem dala na stranu zchladnout a mezitím jsem nakrájela kuřecí prsa na tenké plátky. Z marinády jsem odebrala dvě lžíce směsi na stranu na finální potření a zbytkem směsi jsem potřela maso (té směsi můžete klidně udělat víc a odebrat na omáčku k servírování). Maso jsem zakryla potravinovou folií a nechala zhruba 2 hoďky marinovat.

  2. Pórek jsem nakrájela na plátky. Na sporáku jsem k varu přivedla v hrnci velké množství osolené vody. Když voda v hrnci měla fakt intenzivní var, tak jsem tam hodila ten pórek. Nechala jsem ho tam 1 minutu povařit. Po uvaření jsem ho rychle scedila přes sítko, strčila pod kohoutek se studenou vodou a zhruba půl minuty jsem ho proplachovala, aby neztratil barvu.

  3. Dále jsem na pánvi rozehřála olivový olej s máslem, obalila v nich uvařený pórek a odstavila.

  4. Namarinované maso jsem napíchala na špejle, nechala jsem okapat marinádu, aby se zbytečně nepřipalovala a šoupla jsem ho na grilovací pánev (pokud ji nemáte, můžete ho dát i na normální pánev, taky to bude dobrý).

  5. Maso jsem na pánvi pekla 2 minuty z každé strany. Hotové špízy jsem potřela odebranou marinádou a posypala sezamovými semínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!