Mleté kuličky dušené v mrkvi
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 400 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 větší šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku bílých burizonů
- 2-3 lžíce strouhanky
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- olej na smažení
- ---
- 500 g mrkve
- 1 červená paprika
- 1 větší šalotka
- 1 lžíce hladké mouky
- cca 300 ml vývaru
- hrst mraženého hrášku
- 3 kuličky nového koření
- 1-2 bobkové listy
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř
Postup Mleté kuličky dušené v mrkvi
Postup přípravy receptu
-
Z masa, drobně nakrájené šalotky, česneku, vejce, koření, burizonů a strouhanky umícháme masovou směs. Několikrát ji vezmeme do ruky a silou plácneme do misky, krásně se spojí. Mokrýma rukama vytvoříme kuličky. Zprudka je opečeme na oleji do barvy a odložíme.
Na vypečený tuk (pokud je ho hodně, slijeme a necháme potřebné množství) dáme zpěnit jemně nakrájenou šalotku. Mrkev nakrájenou na silnější kolečka, papriku na proužky, přidáme k cibuli a orestujeme. Zasypeme moukou, zamícháme a zalijeme vývarem.
Přidáme koření, kuličky masa, nahoru položíme snítku tymiánu, přiklopíme poklicí a dusíme cca 20 minut tak, aby mrkev nebyla rozvařená. Občas během dušení promícháme a před koncem vsypeme hrášek. Nakonec tymián vytáhneme, směs dochutíme a podáváme.