Mleté kuřecí kuličky ve fazolkové omáčce
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 400 g mletého kuřecího masa (měla jsem prsa a stehna napůl)
- 1 vejce
- 1 šalotka nadrobno nakrájená
- 1 stroužek utřeného česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce Solamylu
- 4 lžíce smetany
- cca 3 lžíce strouhanky
- sůl
- pepř
- Omáčka:
- 1 cibule
- 400 g mladých fazolových lusků
- lžíce másla + olej
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce zakysané smetany
- 100 ml sladké smetany
- mléko dle potřeby
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
- bílý pepř
- cukr podle chuti
Postup Mleté kuřecí kuličky ve fazolkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Maso smícháme se všemi surovinami do kompaktní směsi. Dochutíme a necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím očistíme omyté fazolky. Oddělíme tvrdé konce a nakrájíme (já je stříhám) na menší kousky.
Fazolky zalijeme vodou jen tak, aby byly potopené, osolíme vodu a vaříme je asi 4-5 minut. Vytáhneme děrovanou naběračkou do ledové vody a vývar uchováme.
Z odpočinutého masa uděláme mokrýma rukama kuličky velikosti ořechu. Do vyšší pánve dáme trochu oleje a kuličky opečeme, až začnou chytat barvu. Nemusí být úplně propečené, budou se ještě vařit.
Kuličky z pánve vytáhneme a přidáme máslo, koření a nakrájenou cibuli. Po zpěnění přisypeme mouku a restujeme pár minut. Zalijeme vývarem z fazolek a mlékem.
Omáčku přivedeme k varu a vrátíme kuličky. Vaříme dalších 5 minut a přidáme okapané fazolky. Po krátkém vaření smícháme trochu omáčky se smetanou a přidáme k omáčce.
Vše společně pár minut provaříme. Omáčku dochutíme pepřem a případně cukrem nebo solí. Podáváme s vařenými bramborami.