Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)
Recepty, PřílohySuroviny
- 250 ml mléka
- 1 celé vejce
- 1/2 (cca 20g) čerstvého droždí
- 1 lžička soli
- 300 g hrubé mouky
- 200 g polohrubé mouky
Postup Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)
Postup přípravy receptu
-
Do mléka si rozdrobíme čerstvé droždí, rozmícháme a nalijeme do domácí pekárny. Vyklepneme jedno celé vejce, přidáme lžičku soli a nasypeme 300 g hrubé a 200 g polohrubé mouky.Pekárnu zavřeme, zapneme a navolíme na ní program těsto. Obvykle tento cyklus trvá cca 1 a půl hodiny. Pekárna vše zamíchá a nechá vykynout.
Zhruba 10 minut před koncem kynutí si dáme do velkého hrnce vařit vodu.Mezitím si připravíme vál, na který si nasypeme trochu polohrubé mouky a když je těsto hotové, přendáme ho z pekárny na vál. Rozdělíme těsto na 2 poloviny a z každé uděláme jednu šišku knedlíku (viz. foto č. 2). Vytvarované knedlíky necháme na válu odpočinout cca 10 minut než se voda v hrnci začne vařit.
Jakmile voda vaří, vložíme do ní knedlíky. To že jsou dobře vykynuté poznáme tak, že po vhození do vody knedlíky nepadnou ke dnu ale krásně plavou u hladiny.Knedlíky vaříme pod pokličkou 10 minut, pak je obrátíme a vaříme opět 10 minut pod pokličkou, tj. celkem 20 minut. Poté vyndáme z vody jeden knedlík, rychle ho propícháme na několika místech z obou stran vidličkou aby vyšla pára, nití odkrojíme na zkoušku patku knedlíku a pokud je knedlík i uvnitř pevný a nelepivý vyndáme ihned z vody i druhou šišku knedlíku. A opět i druhou propícháme vidličkou z obou stran. A můžeme podávat. Dobrou chuť!