Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)

Recepty, Přílohy

Suroviny

250 ml mléka
1 celé vejce
1/2 (cca 20g) čerstvého droždí
1 lžička soli
300 g hrubé mouky
200 g polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka si rozdrobíme čerstvé droždí, rozmícháme a nalijeme do domácí pekárny. Vyklepneme jedno celé vejce, přidáme lžičku soli a nasypeme 300 g hrubé a 200 g polohrubé mouky.Pekárnu zavřeme, zapneme a navolíme na ní program těsto. Obvykle tento cyklus trvá cca 1 a půl hodiny. Pekárna vše zamíchá a nechá vykynout.

  2. Zhruba 10 minut před koncem kynutí si dáme do velkého hrnce vařit vodu.Mezitím si připravíme vál, na který si nasypeme trochu polohrubé mouky a když je těsto hotové, přendáme ho z pekárny na vál. Rozdělíme těsto na 2 poloviny a z každé uděláme jednu šišku knedlíku (viz. foto č. 2). Vytvarované knedlíky necháme na válu odpočinout cca 10 minut než se voda v hrnci začne vařit.

  3. Jakmile voda vaří, vložíme do ní knedlíky. To že jsou dobře vykynuté poznáme tak, že po vhození do vody knedlíky nepadnou ke dnu ale krásně plavou u hladiny.Knedlíky vaříme pod pokličkou 10 minut, pak je obrátíme a vaříme opět 10 minut pod pokličkou, tj. celkem 20 minut. Poté vyndáme z vody jeden knedlík, rychle ho propícháme na několika místech z obou stran vidličkou aby vyšla pára, nití odkrojíme na zkoušku patku knedlíku a pokud je knedlík i uvnitř pevný a nelepivý vyndáme ihned z vody i druhou šišku knedlíku. A opět i druhou propícháme vidličkou z obou stran. A můžeme podávat. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!