Vepřové kostky v zeleninové omáčce
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 3/4 kg vepřové plece
- 2 větší cibule
- 1 větší mrkev
- 1 větší petržel
- 1/4 střední bulvy celeru
- hrst petrželové nati
- 1/2 l silného masového vývaru
- sůl
- olej
- čerstvě mletý pepř
- bobkový list
- máslová jíška:
- máslo
- hl. mouka
- drcený kmín
- nové koření
Postup Vepřové kostky v zeleninové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na přibližně stejně velké kostky a vše osolíme a opepříme a necháme chvilku odležet. Do hrnce si dáme asi 2 lžíce oleje a opečeme na něm dozlatova nakrájenou cibuli.
Všechnu kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké a přitom malé kostičky. Takto nakrájenou zeleninu přidáme orestovat k cibulovému základu a lehce vše opečeme. Poté přidáme kostky masa a necháme za stálého míchání hezky zatáhnout, aby zůstalo šťavnaté.
Opečené maso podlijeme vývarem a přidáme 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy. Dusíme pod pokličkou, dokud maso není krásně měkké.
Omáčku necháme v rustikálním stylu“ tedy zeleninu nemixujeme a necháme příjemné drobné kousky. Zahustíme lžicí máslové jíšky a necháme ještě 10 minut provařit.
Nakonec vmícháme hrst jemně nasekané petrželové natě a dochutíme drceným kmínem, solí a pepřem. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo bramborem.