Kynutý hruškovo-makový koláč s mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kynuté těsto:
20 g čerstvého droždí
300 ml mléka
3 polévkové lžíce krystalového cukru
300 g polohrubé mouky
1 žloutek
60 g Hery (rostlinný tuk na pečení)
špetka soli
tuk na vymazání formy
Náplň:
150 g mletého máku
200 ml mléka
1 balení vanilkového cukru
2 lžíce drcených sušenek
mletá skořice
strouhaná citronová kůra
Na obložení:
500 g hrušek
50 g mandlí
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. V miske zmiešame droždie so 100 ml vlažného mlieka, 1 PL cukru a 1 PL múky. Necháme vykysnúť. Zvyšok múky preosejeme do misy, pridáme zvyšný cukor a vlažné mlieko, rastlinný tuk izbovej teploty, štipku soli,kvások a vypracujeme vláčne cesto a necháme 30 minút vykysnúť.

  2. Navlhčenou rukou cesto roztlačíme vo forme a necháme ešte chvíľu vykysnúť. Mak nasypeme do vriaceho mlieka, primiešame vanilínový cukor, citronovú kôru, škoricu a podľa potreby zahustíme sušienkami.

  3. Makovú zmes natrieme na cesto, na ňu uložíme umyté a na plátky pokrájané hrušky a posypeme mandľami, pokrájanými na špalíčky. Pečieme v trúbe na 180°C cca 20-25 minút, necháme vychladnúť a pokrájame.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!