Kynutý hruškovo-makový koláč s mandlemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kynuté těsto:
- 20 g čerstvého droždí
- 300 ml mléka
- 3 polévkové lžíce krystalového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- 60 g Hery (rostlinný tuk na pečení)
- špetka soli
- tuk na vymazání formy
- Náplň:
- 150 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 lžíce drcených sušenek
- mletá skořice
- strouhaná citronová kůra
- Na obložení:
- 500 g hrušek
- 50 g mandlí
- moučkový cukr na posypání
Postup Kynutý hruškovo-makový koláč s mandlemi
Postup přípravy receptu
-
V miske zmiešame droždie so 100 ml vlažného mlieka, 1 PL cukru a 1 PL múky. Necháme vykysnúť. Zvyšok múky preosejeme do misy, pridáme zvyšný cukor a vlažné mlieko, rastlinný tuk izbovej teploty, štipku soli,kvások a vypracujeme vláčne cesto a necháme 30 minút vykysnúť.
Navlhčenou rukou cesto roztlačíme vo forme a necháme ešte chvíľu vykysnúť. Mak nasypeme do vriaceho mlieka, primiešame vanilínový cukor, citronovú kôru, škoricu a podľa potreby zahustíme sušienkami.
Makovú zmes natrieme na cesto, na ňu uložíme umyté a na plátky pokrájané hrušky a posypeme mandľami, pokrájanými na špalíčky. Pečieme v trúbe na 180°C cca 20-25 minút, necháme vychladnúť a pokrájame.